RECIPE
Ingredients: For making patty: 200 g chicken mince, 1 tbsp ginger paste, 2 tbsp garlic paste 3 tbsp chopped onion, 1/2 tsp garam masala powder, green chili paste according to taste, red chili powder- salt and sugar-black pepper according to taste, 2 burger bun, 1 egg, flour, bread crumbs, butter, round tomato, round onion, lettuce(optional).
Ingredients
Sauce - 20 ml of sunflower oil, 2 small tomatoes of medium size, 1 small size of chopped onion, 8 cloves of garlic, 1/2 teaspoon of ginger chopped, 1 teaspoon of Kashmiri red chili powder, salt to taste.
Method:
For Sauce making- Put oil in a nonstick pan. When the oil is hot, put tomato, onion, ginger and garlic. When it becomes soft, take it out of the pan and cool it. Then you have to paste it in a mixer, then put the mixture into the pan and stir it with kashmiri red chili powder and salt. If it is thick like sauce, you have to take it down.
Patty - Chicken mince should be pasted in the mixer. In the minced paste, mix ginger, garlic, green chili paste, chopped onion, red chili powder, salt, sugar, garam masala powder, black pepper powder well. Leave it in the fridge for 30 minutes. Break one egg and mix it well in a bowl. Bread crumbs should be poured in another bowl. Flour should be taken in another bowl. Then take out the mixture from the fridge and apply sunflower oil on your hands and then divide the paste in two. Then one part should be rounded and flattened. Now you have to spread it well on the flour and then spread it well with the eggs and spread it on the bread crumbs. Do the same for the other bun. Leave it for 10 minutes. Now put sunflower oil in the pan. When it is hot for frying, add two chicken patties and fry.
The Mixture
Arrange: Cut the burger bun into two halves, put butter on them and bake.Then put the round tomatoes on the bottom, put the patty above the tomatoes and put the sauce on it. Then add the round onion and lettuce leaves on the top then put the other half of the bun. There ready your very own delicious burger!
Bengali version of this recipe is down below:
উপকরণঃপ্যটি/Patty বানানোর জন্য: ২০০গ্রাম চিকেন কিমা,আদা বাটা ১ চামচ, রসুন বাটা ২ চামচ, ছোট ছোট কাটা পেঁয়াজ কুচি ৩ চামচ,গরম মশলা গুঁড়ো ১/২ চামচ, কাঁচা লঙ্কা বাটা স্বাদ অনুযায়ী,লাল লঙ্কার গুঁড়ো,নুন-চিনি-গোল মরিচ গুঁড়ো স্বাদ অনুযায়ী,Burger bun ২ টি,১ টি ডিম, ময়দা,ব্রেড ক্রামস,মাখন, গোল করে কাটা টম্যাটো, গোল করে কাটা পেঁয়াজ,
Sauce -সানফ্লায়ার তেল ২০ এম.এল,ছোটো ছোটো করে কাটা ২ টি টোম্যটো মাঝারি সাইজের ,১ টি ছোট সাইজের পেঁয়াজ কাটা,৮ কোয়া রসুন, আদা কুচি ১/২ চামচ, কাশ্মীরি লাল লঙ্কার গুঁড়ো ১ চামচ , নুন স্বাদ অনুযায়ী।
প্রনালীঃ sauce -ননস্টিক প্যন এ তেল দিতে হবে।তেল গরম হলে তাতে টোম্যটো , পেঁয়াজ, আদা, রসুন দিয়ে হালকা নরম করে নিতে হবে,নরম হয়ে গেলে প্যন থেকে তুলে নিয়ে ঠান্ডা করতে হবে , ঠান্ডা হলে এটি মিক্সিতে পেস্ট করে নিতে হবে, পেস্ট টি প্যন এ দিয়ে তাতে লঙ্কার গুঁড়ো আর নুন দিয়ে নাড়তে হবে sauce এর মতো ঘন হলে নামিয়ে নিতে হবে।
প্যটি/Patty - চিকেন কিমা টা মিক্সিতে পেস্ট করে নিতে হবে। কিমা পেস্টে এবার আদা-রসুন-কাচা লঙ্কা বাটা, পেঁয়াজ কুচি-লাল লঙ্কার গুঁড়ো-নুন -চিনি-গরম মশলা গুঁড়ো -গোল মরিচ গুঁড়ো দিয়ে ভালো করে মিশিয়ে নিতে হবে। ৩০ মিনিট ফ্রিজে রেখে দিতে হবে।ডিম টা গুলে নিতে হবে একটি পাত্রে।ব্রেড ক্রামস টা পরিমান মত একটি পাত্রে ঢেলে নিতে হবে।ময়দা পরিমান মত নিতে হবে একটি পাত্রে। তারপর ফ্রিজ থেকে বের করে হাতে সানফ্লাওয়ার তেল লাগিয়ে নিতে হবে তার পর পেস্ট টা দু ভাগ করে নিতে হবে। এরপর একটা ভাগ গোল করে চ্যপ্টা করে নিতে হবে। এবার এটা ময়দায় মাখিয়ে নিতে হবে ভালো করে তার পর ডিমে দিয়ে ভালো করে মাখিয়ে নিয়ে ব্রেড ক্রামস এ মাখিয়ে নিতে হবে। আরেকটি এরকম ভাবে করতে হবে। ১০ মিনিট রেখে দিন।এবার প্যন এ সানফ্লাওয়ার তেল দিন ভাজার জন্য গরম হলে তেল দুটো চিকেন প্যটি দিয়ে দিন আর ভেজে নিন।
সাজানো : burger bun কে দু-টুকরো করে কাটা গুলো তে মাখন লাগিয়ে সেঁকে নিন। তারপর নিচের অংশের উপর গোল করে কাটা টম্যাটো দিয়ে তার উপর প্যটি তার পর বানানো sauce গোল করে কাটা পেঁয়াজ, লেটুস পাতা দিয়ে উপরের অংশ টি দিয়ে দিন ।তা হলেই তৈরি আপনার নিজের বানানো burger.
For any query:
Contact us-
kitchenscene26@gmail.com
__________________________________
Comments
Post a Comment